Strona główna Archiwum Forum Mapa ogrodów O nas Kontakt

Pokaż wątki Pokaż posty

Chrupiąca kokolada

skarabeusz
1

Dołączył: 15 wrz 2014
Skąd: niedaleko do Warszawy
Posty: 546
Dodany 10:45, 10 sty 2018

Czekolada złożona z samych superfoods o niskim wskaźniku glikemicznym, smaczna i zdrowa. jedyny minus - czekoladę trzeba trzymać w lodówce.

•3 czubate łyżki dobrego kakao – najlepiej BIO – może być surowe lub prażone – jakie lubimy
•2,5 czubate łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
•opcjonalnie – garść rodzynek lub daktyle
•opcjonalnie – garść orzechów, migdałowych płatków..
•płaską foremkę lub talerzyk wyłożony pergaminem
można dodać szczyptę soli lub chilli wg upodobania

Czekolada ta jest gorzka i osładzają ją tylko suszone owoce, ale jak ktoś lubi może dodać miodu lub cukru.

Kakao przekładam do miseczki, na to nakładam 2.5 łyżki oleju kokosowego
Mieszam delikatnie, a później jak przy koglu-moglu. Jeśli olej jest zbyt twardy (zimą) można lekko ogrzać.
Gdy masa jest gładka – a na to potrzeba dwóch minut i lekko lejąca dodaję garść suszonych owoców i orzechy.
Wykładam na pergamin i do lodówki.

Lubię pochrupać taka zdrową kokoladę

____________________
Magdalena Enklawa w mieście
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies