Strona główna Archiwum Forum Mapa ogrodów O nas Kontakt

Pokaż wątki Pokaż posty

tort Pavlovej

olga_szopa
Zdj cia numer 11 342

Dołączył: 30 paź 2010
Posty: 600
Dodany 21:27, 03 mar 2011
TORT PAVLOWEJ Składniki:
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego można zastąpić sokiem z cytryny(ja tak zrobiłam)
500 ml śmietany kremówki
owoce sezonowe lub z puszki

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
Smacznego
____________________
Zakątek Olgi
Matka
Obraz 452

Dołączył: 14 lis 2010
Posty: 7568
Dodany 22:09, 03 mar 2011
UWIELBIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!
____________________
U Matki
bogumila
Rozci gni ty

Dołączył: 22 wrz 2010
Skąd: nad morzem
Posty: 19041
Dodany 22:37, 03 mar 2011
Mamy pomysł na białka -nic nie zmarnujemy .Podoba mi się ta strona;pozdrawiam
olga_szopa
Zdj cia numer 11 342

Dołączył: 30 paź 2010
Posty: 600
Dodany 23:23, 03 mar 2011
Fajnie,że się Wam spodobał ,ja też zawsze miałam problem co zrobić z białkami .A wykonanie proste jak konstrukcja młotka Udanych wypieków pozdrawiam
____________________
Zakątek Olgi
Gardenarium
 mg 9934

Dołączył: 09 lip 2010
Skąd: Okolice Warszawy
Posty: 67653
Dodany 23:36, 03 mar 2011
Spróbuję, dziekuję za spełnienie prośby
zbigniew_gazda
Img 0354

Dołączył: 02 paź 2010
Skąd: Podkarpacie
Posty: 10183
Dodany 09:31, 04 mar 2011
Od wczoraj czekają białka po faworkach na zagospodarowanie. Zawsze uważałem że ogrodniczki to gospodarne dziewczyny.
____________________
Zbyszek - *** Nasz przydomowy ogródek *** Wizytówka ***
jotka
Ja 3

Dołączył: 22 lis 2010
Skąd: Szczecin
Posty: 12026
Dodany 13:57, 04 mar 2011
Dodam jeszcze, że jak nie możemy białek zagospodarować od razu, to świetnie się mrożą
Można je w ten sposób "zbierać" nawet po 1 sztuce, sprawdzone - robię tak od dawna ...
____________________
Jola - pamiętajcie o ogrodach ... ogrodoweimpresjejolki +++ zapraszam na balkon +++ wizytówka-ogrodoweimpresjejolki http://www.ogrodowisko.pl/watek/3535-u-jotki-z-kasia-bawarska-plotki[url]
Matka
Obraz 452

Dołączył: 14 lis 2010
Posty: 7568
Dodany 12:43, 05 mar 2011
haha, no w sobotnie popołudnie będzie na stołach Forumowiczów Pavlovaja robie po raz 2 paluchy!M się w nich zakochał!
____________________
U Matki
Jagna
Dsc 3381

Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 1633
Dodany 21:00, 09 mar 2011
mozna mrozic??????????
Ja zamroziłam raz szczawiową z jajem. po odmrozeniu jaja były szare i konsystencji kauczuku...bleeee
____________________
Wątek o tym, że nie umiem
jotka
Ja 3

Dołączył: 22 lis 2010
Skąd: Szczecin
Posty: 12026
Dodany 22:07, 09 mar 2011
Jagna napisał(a)
mozna mrozic??????????
Ja zamroziłam raz szczawiową z jajem. po odmrozeniu jaja były szare i konsystencji kauczuku...bleeee


mrozić można surowe białko, które następnie można wykorzystać, a Ty w szczawiowej pewnie zamroziłaś już ugotowane

a ja mrożę szczaw zblanszowany, z którego następnie robię zupę - lepsze to niż szczaw w butelkach lub słoikach bo nie ma tyle pracy
Zajrzę jutro do mojej zamrażarki, może tam jest jeszcze szczaw lub botwinka
____________________
Jola - pamiętajcie o ogrodach ... ogrodoweimpresjejolki +++ zapraszam na balkon +++ wizytówka-ogrodoweimpresjejolki http://www.ogrodowisko.pl/watek/3535-u-jotki-z-kasia-bawarska-plotki[url]
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies