Strona główna Archiwum Forum Mapa ogrodów O nas Kontakt

Pokaż wątki Pokaż posty

Tort orzechowy

hanka_andrus
Img 0005

Dołączył: 20 lis 2010
Skąd: Koszalin
Posty: 33696
Dodany 10:00, 06 mar 2012
Pyszny ten tort.Podobny przepis dostałam od mojej znajomej i nazywa się u mnie tort orzechowy Basi.-chyba upiekę na święta......
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
monteverde
P1010191 001

Dołączył: 31 paź 2010
Skąd: Warmia
Posty: 44343
Dodany 21:21, 07 mar 2012
leonia_pawlik napisał(a)
Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc może zainteresuje Panie przepis na tort orzechowy.Oto on:




Tort orzechowy /przepis Pani Generałowej Ireny Anders/

1.Biszkopt:
- 12 jajek
- 25 dag cukru pudru
- 30 dag zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki utartych biszkoptów
- wiórki z otartej skórki 1 pomarańczy (ważne !!)

Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty kogel – mogel .
Białka z resztą cukru ubić na sztywną pianę.
Do masy żółtkowej dodać, delikatnie mieszając, starte biszkopty, skórkę pomarańczową, orzechy, a na końcu pianę z białek.
Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do dużej tortownicy ( średnica ok. 28 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec ok. 45 min w temperaturze 175 – 180 0 C.


Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i przed przełożeniem kremem podzielić na trzy placki.

2. Krem
- 4 jajka
- 20 dag cukru pudru ( ponieważ zwiększyłam ilość czekolady do 2 tabliczek, to cukru daję trochę mniej)
- 20 dag masła
- filiżanka 12% śmietanki ( równie dobrze może być 18%)
- 10 dag zmielonych orzechów
- 2 tabliczki 100 g gorzkiej czekolady
- ½ laski wanilii lub 1 cukier waniliowy
- 50 ml brandy (koniaku ) lub 25 ml spirytusu

Żółtka ubić z cukrem aż zbieleją. Wsypać orzechy, wlać śmietankę. Po delikatnym wymieszaniu, masę przełożyć do rondelka o grubym dnie, dodać przeciętą wzdłuż wanilię lub cukier waniliowy, postawić na małym ogniu i podgrzewać przez 5 minut stale mieszając.
Wyjąć wanilię i wlać ubitą na sztywno pianę z białek i szczypty soli. Zagotować masę ( masa się podniesie i pokażą się bąbelki ). Należy uważać, by masa nie przywarła do dna rondelka.
Wtedy szybko zdjąć ją z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć mikserem na pulchną masę i stopniowo dodawać ostudzoną masę orzechową oraz przestudzoną, ale jeszcze płynną, czekoladę (czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ).
Na końcu dodać powoli alkohol.
Krem odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
Kremem przełożyć pokrojony biszkopt. Część kremu pozostawić na posmarowanie tortu z zewnątrz. Tort obsypać miałkimi orzechami i udekorować połówkami orzechów .

W sumie do tortu potrzeba pół kg wyłuskanych orzechów.









Leonia podałaś przepis na b. smaczny "stary" tort
kaskak

Dołączył: 25 kwi 2018
Posty: 9
Dodany 17:47, 09 cze 2018
[]Tort na osiemnastkę mojej córki był właśnie orzechowy . To najlepsza propozycja,bo przynajmniej gości nie zemdliło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies